Bij het aanschaffen van een tas vragen veel mensen zich af wat het verschil precies is tussen een PU lederen tas en een echte lederen tas.

Echte lederen tassen gaan langer mee en hebben karakteristieke nerven lopen, waardoor niet elke lederen tas hetzelfde is. Er zit altijd wel iets van verschil in.

Echt leder is bestand tegen stoten, heeft een hoog rek- en trekvermogen en is elastisch en slijtvast.

Helaas is een echte lederen tas niet goed bestand tegen vochtigheid en hitte.

Zet daarom nooit je tas na een regenbuitje naast een warmtebron. Dit droogt het leer uit.

Beter is om de tas in te spuiten met een onderhoudsmiddel. Dit zorgt ervoor dat er een beschermlaag op het leder komt, waardoor vocht en vuiligheid de tas niet beschadigen.

Deze spray zorgt er voor dat het leer wel blijft ademen.

PU lederen tassen zijn goedkoper en blijven minder lang mooi, afhankelijk van de afwerking van de tas. Er zijn uiteraard ook tassen van PU leder die lang mee kunnen gaan.

PU leder is een afkorting van Poly Urethaan. Dit is (als het ware) een plastic coating die op een drager van textiel wordt gedrukt. Daarna kunnen ze de structuur nabootsen waardoor het op echt leer lijkt.

Tegenwoordig maken ze PU lederen tassen die bijna niet te onderscheiden zijn van echt leder, maar na verloop van tijd zal je zien dat de kwaliteit een stuk minder is als een echte lederen tas.

Het voordeel van PU leder is dat het materiaal vochtbestendig is, makkelijker in onderhoud en (dus) makkelijker schoon te houden. Echter is het materiaal niet echt slijtvast. Je zal na het dragen van een tas snel slijtage plekken zien aan bijvoorbeeld de hengsels en op de oppervlakten. De tas kan goedkoop en plastic aanvoelen afhankelijk van de prijs en kwaliteit.