Hoe koop je verantwoorde mode

on

We willen er allemaal graag leuk uitzien. We willen er liever ook niet al te veel geld aan uitgeven. Maar we willen natuurlijk ook niet bijdragen aan kinderarbeid en verschrikkelijk slechte werkomstandigheden voor de werkers in de fabrieken in China en Bangladesh. We willen graag verantwoorde mode kopen. Hoe je al deze dingen met elkaar combineert en de leukste, beste, meest verantwoorde en ook nog eens niet al te dure looks bij elkaar krijgt lees je hier!

  • 1.Op zoek naar revolutionaire merken

Er komen steeds meer merken op de markt die een soort van Fair Trade-achtige kleding ontwikkelen. Het wordt dus tijd om daarnaar op zoek te gaan. Ook de grotere bedrijven en merken worden zich steeds meer bewust van de zaak verantwoord met alles om te gaan. H&M heeft bijvoorbeeld steeds meer biologisch katoen, en ook winkelketens zoals Zara en merken als Nike hebben aangegeven meer aandacht aan de zaak te besteden. Voor nu is het dus verstandig nog even bij de echte Fair Trade merken te blijven, maar hou het nieuws in de gaten en hou je ogen open. De wereld wordt wakker!

  • 2.Gebruik kortingen

Verantwoorde mode is vaak wat duurder dan een Zeemannetje. Dat is natuurlijk niet gek. Om het niet al te hard aan te laten komen op je portemonnee, zijn er voldoende kortingscodes die je kan gebruiken, waardoor je tot wel 75% korting op mode kan krijgen. Zo kan je toch verantwoorde mode aanschaffen voor een betaalbare prijs. En de goede kwaliteit van deze mode zorgt er ook nog eens voor dat de kleding een stuk langer mee gaat!

  • 3.Repareren of vervangen?

Vooral als je goede kwaliteit kleding aanschaft, is het de moeite waard om je een keertje extra te bedenken voordat je een kledingstuk afdankt. Zou het nog te repareren zijn? Breng het eventueel naar een professionele kledingmaker zodat hij je kan helpen met het repareren van je kleding. Door minder te consumeren voelen de grote bedrijven zich eerder genoodzaakt mee te gaan met de trend en kleding van hogere kwaliteit te produceren.

  • 4.Wees creatief

Je hebt minder kleding nodig dan je denkt. Het is enorm makkelijk om met wat simpele accessoires een geheel nieuwe look te creëren. Zo heb je een stuk minder kleding nodig. Een aantal basisstukken, een aantal dingen die wat persoonlijker en bijzonderder zijn, en voor de rest accessoires zoals sjaaltjes, riemen, tassen en dergelijke. Zo kan je eeuwig blijven combineren en nieuwe looks maken zodat je je elke dag weer als nieuw voelt.

  • 5.Tweedehands

Een andere manier om de grote producenten niet te motiveren in bulk kleding te produceren is door ze niet aan te moedigen dat te maken. Dat kan je doen door tweedehands kleding aan te schaffen. Dat is ook nog eens een stuk leuker, bijzonderder én goedkoper! Regelmatig kan je echt pareltjes vinden op tweedehands markten of in de kringloopwinkel. En je kan ook nog eens heel veel lol hebben om de bizarre dingen die je er tegenkomt!