Spotlight: Vivienne Westwood

Vivienne Westwood zag het levenslicht in Engeland in 1941. Haar naam werd gevestigd in het punktijdperk. Zij groeide uit tot DE ontwerper van dit tijdperk. Haar stijl kenmerkt zich door een combinatie van bizar en humor.

Vivienne heeft net als Jean-Paul Gaultier nooit een officiele mode opleiding gevolgd. Als jong volwassene had zij zich geschikt in de rol van moeder en onderwijzeres. Ze is getrouwd met Derek Westwood in 1962. Wanneer ze echter in 1965 Malcolm McLaren ontmoet, verlaat zij haar man en vertrekt ze naar Londen, waar ze met Malcolm een bohemien-achtig leven leidt.

In 1971 zet ze haar eerste schreden op mode-gebied. Ze laat zich een peroxide stekelkapsel aanmeten. Dit zal later uitgroeien tot een van de kenmerken van de punkscene.
In 1971 besluit Malcolm om een winkeltje te beginnen in Londen, waar jaren ’50 rock ’n roll kleding verkocht wordt. Het duurt niet lang voordat Vivienne zelf plaatsneemt achter de naaimachine. Steeds meer drukt zij haar stempel op de winkel, door kleding te gaan verkopen die provocerend en eigentijds is. De t-shirts met tekstopdruk doen hun intrede. De winkelnaam wordt omgedoopt naar SEX, en hieromheen ontstaat een cultuur, die uiteindelijk de naam punk zal dragen.

In 1980, wanneer de grote punkrage voorbij is, komt Vivienne met een collectie waarin zij zowel punkinvloeden als stijlen uit voorgaande eeuwen verwerkt. Ook straatelementen worden toegevoegd dankzij Malcolm McLaren. Vivienne heeft zich verdiept in het maken van patronen en technieken die al decennia lang niet meer gebruikt worden.

Wanneer haar samenwerking met Malcolm McLaren eindigt in 1984, houdt zij zich, tegen de verwachtingen in, staande in coutureland. In zowel 1990 als 1991 wordt ze uitgeroepen tot Designer of the Year.
In de loop der jaren heeft Vivienne haar naam tevens verbonden aan grote merken als Wedgwood, Motorola en Swatch.

Foto bron: Alchetron