Weg met je (oude) tattoo

on

Naar schatting 80 procent (!) krijgt vroeg of laat spijt van zijn of haar tatoeage. Ergens kan iedereen zich wel scenario’s voorstellen wanneer iemand van een tattoo af zou willen. En inderdaad kan ik er me er zo al tientallen voor de geest halen. Natuurlijk zal daar reden nummero uno wel zijn: naam van een ex. Maar wat te denken van tattoos in gezichtsveld die bij ontslag opeens de nieuwe baan in de weg staan. Of gewoon een tattoo die uit de mode is. Het ‘aarsgewei’ of het prikkeldraad al Pamela Anderson. Gelukkig kan je van je oude tattoo af.

Weglaseren

Het magische woord om van je tattoo af te komen is laseren. Met een speciale laser kan pigment onder de huid worden afgesproken. Maar echt makkelijk is het niet. “Voor een kleine tattoo zijn makkelijk 6 tot 8 behandelingen nodig. En tussen iedere behandeling zit minimaal 6 weken om te huid te kunnen laten herstellen. Een tattoo verwijderen kan dus best een jaartje kosten.” Aldus Paul Heerkens van Laserpraktijk Breda. Hij verwijdert in zijn praktijk tatoeages met de Quanta laser. Een geavanceerd apparaat dat pigment afbreekt zonder de huid te beschadigen maar de huid moet zich herstellen naar iedere behandeling.

Om op te letten

  • Een tatoeage met geel of roze erin is zeer lastig af te breken. Deze zachte kleuren leveren veel meer ‘problemen’ op dan zwart of donderblauw.
  • Een tattoo waar je spijt van hebt moet je nog ‘coveren’. Deze ‘cover’ wordt groter en zwaarder waardoor ie moeilijker te verwijderen wordt.
  • De huid moet herstellen tussen behandelingen in. Huid op de armen op de armen of benen herstelt makkelijk dan in bijvoorbeeld schaamstreek.
  • Het verwijderen kan eenvoudig 10 keer duurder zijn het aanbrengen van de tattoo heeft gekost.
  • Bezint dus eer ge begin.

Verwijderingstudio’s

Met de groeiende populariteit van de tattoo in het algemeen, groeit ook het aantal mensen met spijt. En daarmee ligt er een markt open. Namelijk die van de verwijderingstudio. Een tattoo verwijderen kan tegenwoordig bij dit soort studio’s maar ook bij dermatologen en steeds vaker ook bij de tatoeëerder zelf… En dit tegen het zere baan van de inspectie voor de gezondheidszorg. Die ziet het proces van verwijderen liever bij de professional (lees iemand met een BIG register). Wetgeving lijkt aangepast te gaan worden om wildgroei te voorkomen. Voorlopig is het geen ‘beschermd’ beroep. En voorlopig lijken er ook geen massale problemen met het verwijderen gepaard te gaan.